Loading

27.3 OSVOBOZENÍ ZEMĚ

Osvobození země probíhalo podle ustanovení Jalty ve dvou směrech:

a) ze západu (linie K.Vary – Plzeň – Č.Budějovice) - osvobozovala americká armáda generála Pattona – chtěl pokračovat na Prahu (po osvobození Plzně 5.5.),ale kvůli sovětskému nátlaku to USA nepovoluje.

b) z východu osvobozuje rudá armáda – předehrou tomu bylo slovenské národní povstání (SNP) – na protest německé okupaci, Slováci chtěli skončit s klerofašistickou vládou prezidenta Tisa - vypuklo 29. srpna 1944. SNP bylo po více jak měsíci poraženo, na pomoc SNP provedli sověti karpatsko-dukeltskou operaci => Rudá armáda i čs.jednotky se probili na území Slovenska a zahájili osvobozování.

4. dubna 1945 - prezident Beneš jmenoval v Košicích Československou vládu Národní fronty – v čele se sociálním demokratem Zdeňkem Fierlingem
- vláda připravila tzv. Košický vládní program => jímž se nakročilo k pozdější totalitě
=> znárodnění podniků a bank, reforma armády podle SSSR, zákaz (hlavně pravicových) politických stran – předválečných stran povoleni jen komunisté, národní socialisté, sociální demokrati a lidovci.

5. května 1945 – vypuklo pražské povstání – připravila ho česká národní rada a vojenské velitelství – povstalci stavili v Praze barikády a obsadili některé klíčové budovy (např. rozhlas)
- neměli moc velké šance a ztráty na lidských životech narůstaly
- očekávalo se ,že pomůže americká armáda – ta však v tu dobu osvobozovala Plzeň
- mezi Američany a Sověty bylo dohodnuto, že Praha bude osvobozena rudou armádou => stalo se tak 9. 5. 1945

Poslední odbor Němců byl zlikvidován u Milína (střední čechy) 12. 5. 1945.

ČNR byla rozpuštěna a moci se chopila vláda Národní fronty a E. Beneš, který se vrátil z exilu.

Žádné komentáře:

Okomentovat